top of page

Apikal (Kökucu) Rezeksiyon

Dişlerin kök ucunda oluşan kistlerin tedavisinde, kanal tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda, dişin ağızda tutulabilmesi için cerrahi müdahale ile bölgedeki enfeksiyonun temizlenmesi ya da kistin çıkartılması gereklidir.



Derin çürüklü dişler ya da darbe almış dişler canlılığını kaybederek kök uçlarında enfeksiyon veya kist geliştirirler. Bu durumda ilk olarak canlılığını kaybetmiş dişe kanal tedavisi ile kök kanal dolgusu yapılmalıdır. Bu tedavi enfeksiyon ya da kisti tek başına tedavi edebildiği gibi, özellikle 1 cm'yi aşan boyutlardaki kistler için yetersiz kalmaktadır.


Apikal rezeksiyon, dişlerin kök uçlarında gelişen enfeksiyonların giderilmesi, kistlerin çıkartılması, iltihaplı kök ucu ve iltihabın yayıldığı çevre dokuların temizlenmesi için uygulanan cerrahi bir operasyondur.

Apikal (Kökucu) rezeksiyon işlemi nasıl yapılır ?


Kökucu rezeksiyonu yapılmadan önce enfekte ya da kist ile ilişkili dişe mutlaka kök kanal tedavisi yapılmış olmalıdır. Hatta eğer uzun süre önce yapılmış başarısız bir kanal tedavisi mevcutsa, bu tedavinin tekrarlanarak baştan yapılması (Retreatment) gereklidir.


Daha sonra ilgili diş bölgesinden, cerrahi tekniklerle dişeti kaldırılarak dişin kökucuna erişim sağlanır. Bölgedeki enfekte dokular, kistik yapılar ve hasarlı kemik dokuları temizlenir. Dişin enfeksiyon/kist ile ilişkide olan kök ucu kısmı kesilir ve kesilen kök ucuna ultrasonik tekniklerle bir yuva hazırlanarak, bu yuvaya özel dolgu maddesi (MTA) yerleştirilerek köklerde tıkaç oluşturulur. Kemik hasarının büyüklüğüne göre bölge kemik tozu ve kemik zarı ile onarılabilir.





Kök ucunda kist/enfeksiyon olan her diş mutlaka çekilmeli midir ?

HAYIR, dişlerin kök uçlarında oluşan kistler ve enfeksiyonlar eğer başlangıç aşamasında ise diş çekimine gerek kalmadan tedavileri yapılabilmektedir. Bu tip dişlere öncelikle kanal tedavisi uygulanmakta, daha sonra kök ucuna yapılan cerrahi müdahale ile hastalıklı dokular ortadan kaldırılarak dişin uzun süre ağızda kalması sağlanmaktadır.

Apikal Rezeksiyon Operasyonunun Yapıldığı Bazı Durumlar

  • Diş kökünün yapısal veya şekilsel bozukluğu nedeniyle kanal tedavisinin tam olarak yapılamaması

  • Diş üzerinde çıkarılamayan bir restorasyonun/kaplamanın varlığı nedeniyle kanal tedavisi yapılamaması

  • Kanal tedavisi sırasında kök içinde tedavi aleti kırıldıysa, bu durum tedaviyi engelliyor ve kırılan aletin mutlaka çıkarılması gerekiyorsa

  • Yapılmış kanal tedavisine rağmen hastanın ağrısının devam ettiği durumlarda,

  • Diş kökünde 1 cm ve üzeri boyutlarda kist varlığında

  • Diş kökünün kemik içerisindeki 1/3 uç kısmının kırılması durumlarında.

1.009 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page