top of page

Dis Kökenli (Odontojenik) Enfeksiyonlar

Güncelleme tarihi: 21 Mar 2018

Odontojenik (Diş kaynaklı) enfeksiyonlar yalnızca bir dişin köküyle sınırlı olabilecekleri gibi hayati tehlike yaratacak şekilde baş ve boyun bölgesinin derin anatomik yapılarına yayılım gösterebilirler. Bu nedenle teşhis ve tedavileri en doğru şekilde zaman kaybedilmeden gerçekleştirilmelidir.



Odontojenik (Diş kökenli) enfeksiyonlar; Dişlerin derin çürükler ve darbeler gibi etkenlerle canlılığını kaybetmesi ya da ilerlemiş dişeti hastalıkları nedeniyle dişleri saran kemik yapılarda meydana gelen enfeksiyonlardır.

Eğer diş restore edilebilecek durumdaysa diş kökenli enfeksiyonların ilk tedavi seçeneği kanal tedavisi ya da dişeti tedavisi uygulanmasıdır.

Derin çürükler dişin beslenmesini sağlayan "pulpa" kısmına ilerleyerek ilk olarak bu kısımda iltihaplanmaya neden olur ve dişin beslenmesi bozulur. Beslenmesi bozulan diş bir süre sonra bakterilerin istilasına uğrayan ölü bir dokuya dönüşür ve enfeksiyon dişten doğru kök ucuna ve daha sonra çene kemiği ve çevre dokulara yayılım gösterir.


Dişeti hastalıkları kaynaklı enfeksiyonlarda ise dişi saran hastalıklı dişeti yoluyla bakteriler diş eti ve çene kemiği arasındaki boşluklardan dişin kök ucuna ilerler ve yine dişin ölümüne sebep olarak enfeksiyon oluştururlar.


Diş kökenli enfeksiyonların çevre dokulara yayılımları


İlk olarak dişin içerisinde pulpa dokusunda başlayan enfeksiyon, daha sonra önce kök ucu yoluyla çene kemiğine daha sonra kemik dokusunu aşarak dişeti ve yumuşak dokulara yayılırlar. Enfeksiyonlar kemik bariyerini aşıp yumuşak dokulara ulaştığında hastanın kendisinin de hissedebileceği ağız içerisinde ya da yüz bölgesinde şişliğe sebep olurlar. Bu etapta da tedavi edilmezlerse sürekli oluşan yeni iltihap sıvılarının yarattığı basıncında etkisiyle şişlikte biriken enfeksiyon baş, boyun ve hayati yapılara yayılırlar. Bilindiği gibi vücudumuzun en hayati yapıları baş boyun bölgesinde yer almaktadır.


Diş kökenli enfeksiyonların tedavisi


Diş kökenli enfeksiyonların ilk etapta tedavisi etken dişte bulunan çürüğün temizlenmesi gerekli ise kanal tedavisi ile pulpa dokusunun uzaklaştırılarak yerine dolgu maddeleri konulmasıdır. Eğer enfeksiyon dişeti hastalığı kökenli ise dişeti hastalığının tedavisi gereklidir. Erken dönemde tedavisine başlayan enfeksiyonlar için genellikle antibiyotik kullanılmasına bile ihtiyaç duyulmaz.

Odontojenik (Diş kökenli) enfeksiyonların tedavisi etken dişin tedavisi ya da çekilmesidir. Antibiyotikler yalnızca tedaviye yardımcı ilaçlardır. Tek başına enfeksiyonları tedavi etmezler.

İlerlemiş enfeksiyonlarda ise etken dişe yönelik kanal tedavisi ve çekim gibi tedavilerin yanısıra yumuşak dokularda biriken enfeksiyonun hayati anatomik boşluklara yayılmasına engel olunması için bu apselerin cerrahi müdahale yardımıyla boşaltılması gerekmektedir. Bu etapta doktorun kararına göre tedaviye antibiyotik desteği eklenebilir.


Hastanın vücut direncini de düşüren, genel sağlığını etkileyecek boyutlardaki enfeksiyonlar için hastanın tıbbi destek alabilmesi için tam teşekküllü bir hastanede yoğun bakım koşullarında tedavisi gerekebilmektedir.



869 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page