top of page

Sürmüş Dislerin Normal, Komplikasyonlu ve Cerrahi Çekimleri

Güncelleme tarihi: 21 Mar 2018

Sürmüş dişlerin standart prosedürlerle çekimleri yapılamayan durumlarda ya da kemik dokusunun işlem sırasında korunması amacıyla dişler cerrahi tekniklerle daha minimal travma ile çekilebilirler.


DİŞ ÇEKİMİ


Günümüz diş hekimliğinin ana amacı, mümkün olduğunca diş kayıplarının önüne geçmektir. Diş Hekimleri, doğal dişleri ağızda tutmak için ellerinden gelen çabayı göstermektedirler. Çünkü tek bir dişin kaybı bile genel ağız-diş sağlığını ve estetiğini olumsuz değişikliklere neden olmaktadır.

Tüm bu çabalara karşın :

• Tedavi edilemeyecek veya restorasyon yapılamayacak büyüklükte diş çürüklerinde, • İleri Periodontal (Dişeti) rahatsızlıklarında, • Diş köklerinde tedavi edilemeyen enfeksiyon, apse ve kistlerde, • Ortodontik tedavi amacıyla, yer darlığı nedeniyle, • Malpoze (aşırı önde veya arkada bulunarak diş diziliminde yer almayan) dişlerin, • Onarılamayacak kadar kırılmış diş ve diş köklerinin, • Gömülü kalmış dişlerin çekimleri yapılmaktadır.

Diş çürüklerinin ilerlemesi, hem dişleri kök haline getirebilecek kadar dişlerin görünen yüzeylerinde çatlaklar ve kırılmalar oluşturmakta hemde diş köklerinin ucunda enfeksiyon, lezyon ve kist gibi yapıların oluşmasına neden olarak diş çekimlerini normalden daha zor bir hale getirebilmektedir.

Komplikasyonlu ve Cerrahi Diş Çekimleri


Standart diş çekim prosedürü dişlerin uyuşturulmasının ardından belirli el aletleri yardımıyla dişetleri ve dişleri kemik içerisinde tutan ligamentlerin ayrılarak, dişin tutulması ve kemikten ayrılmasın içermektedir. Ancak aşırı madde kaybına uğramış, daha önce kanal tedavisi görmüş ya da köklerinde eşitli anatomik eğrilikler bulunan dişler bu standart prosedür yardımıyla çekilemezler. Bu durumda dişlerin cerrahi müdahaleler ile diş eti kesileri yapılarak, çevre kemik yüzeyi aşındırılarak ve kökleri parçalara ayrılarak çekimleri gerekebilmektedir. Daha sonra bölge uygun cerrahi tekniklerle dikişler yardımıyla kapatılırlar.


Ayrıca dişin çekimi sonrası bölgedeki diş eksikliğinin telafisi amacıyla bölgeye dental implant uygulanması planlanan dişlerin çekimleri de kemik dokusunda minimum travmanın ve zararın verilmesi, iyileşme sonrası maksimum kemik hacminin elde edilmesi amacıyla cerrahi olarak çekilebilirler. Daha sonra çeşitli işlemler ve materyaller yerleştirilerek bölge dikiş atılarak kapatılır. Bu sayede daha hızlı ve kaliteli kemik iyileşmesi sağlamış olur.



113 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page