top of page

Çene Kemiklerinde Olusan Kırıklar

Vücudun tüm diğer kemiklerine benzer şekilde, oluşan darbeler ya da geçirilen kazalar sonucunda çene kemiklerinde de ciddi kırıklar oluşabilmektedir. Bu tip kırıkların tedavileri çenelerin birbirine kenetlenmesi ya da miniplak uygulamaları ile Ağız, Diş ve Çene Cerrahları tarafından gerçekleştirilmektedir.



Çene kırıklarının tedavisi bu konuda mutlaka Ağız, Diş ve Çene Cerrahları tarafından yapılmalıdır. Çünkü çene kırıklarının tedavisini, diğer vücut kemik kırıklarından ayıran faktör kırıkların iyileşmesi sonrasında dişlerin birbirleri ile ilişkisinin eski halinde (oklüzyon) sağlanmasıdır. Böylece hastanın en kısa sürede çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını geri kazanmasını sağlamaktır.


Diğer cerrahi branş hekimleri diş hekimi kökenli olan Ağız, Diş ve Çene Cerrahları gibi çenelerin dişsel ilişkilerine hakim olmadıkları için, dişsel ilişkiler gözardı edilerek yapılan tedaviler çok daha ciddi problemlere yol açabilmektedir.




Çene kırıklarının tedavilerinde, kırığın tipine göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. En sık yararlanılan tedavi yöntemleri çeneleri biribirine kenetleyen teller (şineler, arch bar) ve titanyum mini plaklardır. Miniplaklar kullanıldığında hasta ortalama bir hafta içinde eski çiğneme fonksiyonlarına başlayabilmektedir. 

359 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page