Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; Ağız, çene ve yüz bölgelerindeki doğuştan veya sonradan gelişen hastalıkları, enfeksiyonları, travmaları ve diğer patolojik durumları tedavi eden bir tıp dalıdır. Bu alan, estetik, işlevsel ve konuşma sorunlarını hem medikal hem de cerrahi yöntemlerle ele alır.
"Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi", yurtdışında "Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi" olarak bilinir ve diş hekimliği eğitimi sonrası edinilen bir uzmanlık dalıdır.
Bu bilim dalı, baş, yüz, ağız bölgeleri, çeneler ve dişler gibi özel yapıları ilgilendiren hastalıkların, travmaların ve deformitelerin estetik ve fonksiyonel olarak tedavisini yapar.
Bu branş, 20. yüzyıl başlarında "Oral Cerrahi" olarak adlandırılmış ve zamanla gelişerek komşu anatomik sahaları da kapsayacak şekilde genişlemiştir. 1980’lerin başında, uygulanan tedavilerin kapsamını daha iyi ifade etmek için adı "Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi" olarak değiştirilmiştir.
İngiltere'de 1994 yılında 9. cerrahi uzmanlık dalı olarak tanınmış ve Avrupa Birliği yasaları bu alandaki diş hekimliği temelli özelliğini diğer cerrahi branşlardan ayırmıştır.
Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi
Ağız, çene ve yüz bölgelerindeki hastalıkların, yaralanmaların ve defektlerin hem yumuşak hem de sert dokularını onararak estetik ve işlevsel bütünlüğü sağlamayı amaçlar. Bu uzmanlık dalı, hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi hangi problemlerle ilgilenir?
Gömülü veya komplikasyonlu dişlerin çekimi,
Ağız, çene ve yüz bölgelerindeki enfeksiyonların tedavisi,
Çenelerdeki kistik ve tümöral oluşumların cerrahi ile alınması,
Ağız bölgesinin yumuşak doku hastalıklarının tedavisi,
Ağız, çene ve yüzde belirti veren sistemik hastalıkların tanısı ve diğer uzmanlık alanlarına yönlendirilmesi,
Diş kökenli kemik içi lezyonların (Apikal Rezeksiyon) tedavisi,
Çene ve yüz kırıklarının onarımı,
Dental protez yapımı öncesi dokuların cerrahi düzeltilmesi,
Çene ve yüz ağrılarının tedavisi,
Çene eklemi hastalıklarının tedavisi,
Dudak ve damak yarıklarının cerrahi ile düzeltilmesi,
Tükürük bezi hastalıklarının tedavisi,
Diş ve çene bağlantılı maksiller sinüs patolojileri ve tedavileri,
Ağız, çene ve yüz bölgesindeki estetik ve fonksiyonel bozuklukların (Ortognatik cerrahi) düzeltilmesi,
Kanser tedavileri sonucu çenelerde oluşan kemik nekrozlarının tedavisi,
Dental implant uygulamaları,
Dental implantlar için gerekli olan sert ve yumuşak doku eksikliklerinin düzeltilmesi gibi geniş bir yelpazede hizmet verir.
Lokal, Genel Anestezi ve Sedasyon
Birçok ağız içi cerrahi işlemin yapılmasında lokal anestezi (sınırlı uyuşturma) yeterli olmaktadır.
Ağız, çene ve yüz bölgelerinde yapılacak kapsamlı cerrahi girişimler ise sıklıkla genel anestezi gerektirir. Bu durum, özellikle dental fobi, güçlü bulantı refleksi gibi nedenlerle tedavi sırasında sakinleştirici veya anestezik müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar için geçerlidir. Ayrıca, çocuklar veya fiziksel ve zihinsel engelleri olan bireyler gibi lokal anestezi ile tedavi edilemeyen hastalarda da genel anestezi veya sedasyon kullanılabilir. Bu yöntemler, hastanın konforunu artırırken, cerrahın da daha etkin ve güvenli bir şekilde müdahale yapmasını sağlar.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Kimdir ?
Ağız, Diş ve Çene Cerrahı, diş hekimliği alanında beş yıllık temel eğitimini tamamladıktan sonra, "Ağız, Yüz ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi" üzerine uzmanlık eğitimi alarak branşlaşmış bir diş hekimidir. Bu uzmanlık eğitimi, genellikle 4 ila 6 yıl arasında süren bir süreçtir ve adaylar üniversite hastanelerinde detaylı bir şekilde yüz, ağız ve çenelerin yumuşak ve sert dokuları üzerine geniş kapsamlı cerrahi prosedürler öğrenirler. Bu süreçte, cerrahi beceriler, hastalıkların teşhisi ve tedavisi konularında kapsamlı bilgi ve deneyim kazanılır.
Uzmanlık süresinde tıp fakültelerinde anestezi, KBB, plastik cerrahi, genel anestezi, genel cerrahi ve acil tıp dallarında 2 yıl süre boyunca rotasyon yapılır.
Oral ve maksillofasiyal cerrahinin uzmanlığı benzersiz olmakla birlikte diğer tıp branşları ve dişhekimliği uzmanlık branşları ile hasta tedavilerinde ortak çalışmaktadır.
Comentarios