top of page

Botulinum Toxin (BOTOX) Uygulaması

Toplumda daha çok estetik amaçlarla kullanımı ön plana çıkan Botulinum Toxin A ya da daha bilinir adıyla BOTOX uygulamaları estetik amaçlarının yanı sıra birçok sağlık probleminin tedavisinde de başarı ile uygulanmaktadır.



Bruksizm (Diş Sıkma, Gıcırdatma), genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Genellikle bu alışkanlık kişi tarafından pek farkedilmez.


Bruksizmi olan kişilerin yüzde 5 ile 10 arası bir kısmı dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi zararlara yol açabilmekte, bir kısmı da çene eklemi rahatsızlıklarından şikayetçi olmakta ve sabahları sebepsiz baş ağrısı ve kas ağrıları çekmektedirler. Bruksizmin psikolojik ve fiziksel bir çok sebebi olabilmektedir, fakat bunlar arasında en öncelikli olanı strestir. Stresin arttığı dönemlerde bruksizm de şiddetlenir.


Bazı hastalar günlük yaşamın stresi nedeniyle gece diş sıkmaya ek olarak gün içerisinde özellikle çalışma hayatında sıklıkla dişlerini sıkmakta ve bu duruma bağlı kronik ağrı problemleri yaşamaktadır.

Bruksizm'in en sık uygulanan tedavi yöntemlerinden biri koruyucu gece plaklarıdır. Ancak özellikle gün içerisinde de dişlerini sıkan hastaların bu plakları tüm gün kullanmaları mümkün değildir. Ayrıca koruyucu plak kullanımı tedavi edici bir tedaviden çok koruyucu bir tedavidir.


Bruksizm nedeniyle özellikle yüzün kulak altına denk gelen arka köşelerinde, çiğneme kaslarının aşırı gelişmesi sonucu estetik problemlere sebep olabilen kas şişlikleri oluşmaktadır.


Bruksizm alışkanlığı bulunan bireylerin ağzı kapatmaya yarayan, çiğneme kaslarına yapılan BOTOX uygulaması bu kasların gücünü düşürerek hastaların, diş sıkma esnasında uyguladıkları aşırı kuvvetlerin önüne geçmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalar düzenli BOTOX uygulaması yapılan hastaların bir süre sonra bu kötü alışkanlığı bıraktıklarını göstermiştir.

BOTOX uygulaması zaman içerisinde aşırı gelişmiş çiğneme kaslarını normal hacmine döndürerek bölgedeki şişlikleride düzeltmekte ve hastaların yüzlerinin incelerek daha estetik bir hale gelmesini sağlamaktadır.




BOTOX uygulaması yapılan bir diğer problem ciddi bir estetik probleme sebep olan "Gummy Smile" yani gülme esnasında hastanın dişetlerinin olması gerekenden çok miktarda görünmesi problemidir. Bu durum çok farklı yapısal bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Ciddi vakalar ancak cerrahi operasyonlara düzeltilebilmektedir.


Bazı vakalarda "Pembe Estetik" adı verilen dişeti operasyonları ile dişetleri bir miktar kesilerek dişlerin boyutlarının büyütülmesiyle bu durum bir miktar toparlanabilse bile şiddetli vakalarda bu işlem bile yeterli olmamaktadır.

Özellikle şiddetli vakalarda dudak köşelerine uygulanacak BOTOX tedavisi ile üst dudağın gülme esnasındaki hareketleri kısıtlanarak, dişetlerini açığa çıkartacak kadar yukarı kalkmasının önüne geçilebilmektedir.


Tüm bunlarla birlikte BOTOX uygulamaları özellikle hastanın dental estetiğinin tasarlandığı "Gülüş tasarımı" vakalarında hastanın total dudak ve yüz estetiğinin artırılması amacıyla da Diş hekimliği alanında uygulama yeri bulabilmektedir.

141 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page