top of page

Ortognatik Cerrahi

Alt ve üst çenenin, genetik ve gelişimsel etkenlerle birbirlerine ve kafatası/yüze göre doğru konumlarda olmaması sonucu hastalarda ciddi fonksiyonel ve estetik problemlere sebep olur. Bu durum yalnızca ortodonti (tel tedavisi) ile düzeltilebilen dişsel bozukluklardan farklı iskeletsel bir bozukluktur ve cerrahi bir müdahale olmadan normale döndürülemez.


ORTOGNATİK CERRAHİ NEDİR?


Büyüme gelişimi tamamlanmış insanlarda, normal şartlarda alt ve üst çene dişlerinin biribirleriyle tam bir uyum içerisinde adeta bir fermuar gibi birbirine kenetlenmesi beklenir. Ancak bu durum çeşitli sebeplerle gerçekleşemeyebilir. Dişlerde ve çenelerde uyum problemi yaşanmasında temel anlamda 2 faktör etkilidir.


1. Dişsel bozukluklar (Diş çapraşıklıkları): Dişsel çapraşıklıklar çeşitli faktörler ve çenelerde yer darlıkları gibi sebeplerle dişlerin çeneler üzerinde olması gereken konumlarından farklı yerlerde bulunmasını tarif etmektedir. Yalın dişsel kökenli çapraşıklıklar ortodontik tedaviler (tel ya da hareketli aparey tedavileri) tedaviler ile çözülebilmektedir.


2. İskeletsel bozukluklar: Dişlerin çapraşık olmasına ek olarak ya da dişlerin çenelerde olması gereken yerlerde bulunmasına rağmen, alt ve üst çenenin birbirleri arasında ve/veya kafatasına göre olması gereken konumda olmadığı durumları tarif eder. Bu tip anormalliklerin çözümü ancak çenelerin cerrahi işlemlerle olması gereken konumlarına getirilebilmeleri ile gerçekleşebilmektedir. Sınırlı vakalarda hastaların ergenlik (büyüme gelişim) çağında kullanılan apareylerle, cerrahi müdahaleler olmaksızın bu problemler kabul edilebilir düzeye getirilebilmektedir.


Ortognatik cerrahi çenelerdeki, dişsel bozuklukların ortodontik (tel tedavileri) tedaviler ile düzeltilmesinin ardından çene kemiklerindeki iskeletsel bozuklukların cerrahi operasyonlarla düzeltilmesidir.


ORTOGNATİK CERRAHİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANABİLİR?

  • Alt çenenin  önde, geride, sağ yan veya sol yanda olduğu durumlarda,

  • Alt çenenin bir tarafının veya tümünün az gelişmiş olduğu vakalarda,

  • Üst çenenin önde, geride, sağ yan veya sol yanda olduğu durumlarda,

  • Üst çenede gelişim azlığında,

  • Alt çene ve üst çenedeki dişlerin birbirine değmemesi (open bite, ön bölgede açık kapanış),

  • Çene ucunun ileride ya da geride olması ve küçük veya büyük olması durumlarında,

  • Elmacık kemiklerinin olması gerekenden büyük, küçük, önde veya geride olması durumunda,

  • Kaza ve tümör nedeniyle çenelerin şekil ve yapısının bozulması,

  • Alt çene ve üst çene arasındaki ilişkinin normal olmadığı durumlarda ısırım bozukluğu-maloklüzyon ortaya çıkar. Dişlerde ve iskelet yapısındaki bu sorunlar değişik ölçüde yüz estetiğine de yansımalar gösterir. Yani, burada sorun hem fonksiyonel  hem de estetiktir. 


ORTOGNATIK CERRAHI OPERASYONLARI HANGI TIP BRANŞI YAPAR ?


Ortognatik cerrahi ameliyatlarını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi alanında uzmanlığını yapmış diş hekimi kökenli cerrahlar yapabilir. Ayrıca operasyonun planlanması ve başlangıç safhasında ve operasyon sonrasında çene cerrahı, ortodonti branşında uzmanlığını yapmış bir diş hekimi ile birlikte çalışmalıdır.


ÖNCESİ VEYA SONRASINDA HASTALAR TEL TEDAVİSİ OLMALI  MIDIR?


Ortognatik cerrahi, tel tedavisi ve cerrahi işlem olmak üzere iki aşamadan oluşur. Çok büyük oranda hastaların dişsel çapraşıklıkların tedavisi için ameliyat öncesi, sonrası bazende her iki safhasında da tel tedavisi görmesi gerekebilir. Problemin yalnızca iskeletsel kökenli olduğu ve hastada kabul edilebilir düzeyde diş çapraşıklıkları olduğu ender durumlarda cerrahi tedavi tek başına sorunu çözebilmektedir.


ORTOGNATİK CERRAHİ PLANLAMASI NEDİR?


Ortognatik cerrahi öncesi tel tedavisi için uzman doktorlar tarafından yapılan planmadır. Planlamada hastadan ölçüler alınır, hastanın fotoğrafları çekilir, gerekli filmler (panoromik, sefalometrik ve ihtiyaç doğrultusunda tomografi) çekilip analizler  yapılır.


Ortognatik cerrahi öncesinde de hastadan tekrar alınan ölçüler üzerinde tekrar bir  çalışma yapılarak , ameliyat sırasında kullanılacak olan rehber plaklar hazırlanır. Ameliyat sırasında ortodonti uzmanı da ameliyathanede hazır bulunur.


AMELİYATSIZ TEL TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?


Yapılan analizlerde, iskeletsel bir bozukluk olduğuna karar verdiyse ve ortognatik cerrahi operasyona ihtiyacınız olduğunu belirtmişse, tedavinizin en sağlıklı ve uygun şekilde yapılabilmesi ve ideal estetik ve fonksiyonun sağlanabilmesi için cerrahi işlem görmeniz yerinde olacaktır.


ORTOGNATIK CERRAHININ EN SIK KARŞILAŞILAN RISKLERI NELERDIR ?


Ortognatik cerrahinin vücuda uygulanan her ameliyatta olduğu gibi başarısızlık ve nüks riskleri bulunmaktadır. Ayrıca genel anestezi altında yapılan işlemin, anestezi kökenli riskleri de elbet bulunmaktadır. Ancak alanında uzman ve tecrübeli bir ekip (Çene Cerrahı, Ortodontist, Anestezist) tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda bu ihtimaller oldukça düşük olacaktır.


Diğer yönden alt çeneye uygulanan operasyonlar sonucunda, hastanın alt çene ön bölgede his kaybı (uyuşukluk) yaşaması en sık karşılaşılan ve beklenen bir durumdur. Bu durum kasları hareket ettirememek gibi bir yüz felcinden ayırt edilmelidir. Hastanın dış görünümünde dışarıdan fark edilebilecek bir değişiklik olmaz. Hasta sadece bölgeye diş tedavisi uygulaması öncesi yapılan anestezi iğnelerinin etkisine benzer bir his tecrübe eder.


Bu durum genellikle 6 ay içerisinde azalarak kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak ender vakalarda bu durum kalıcı olabilmektedir.


AMELİYAT İZİ KALIYOR MU?


Ameliyat ağız içinden yapılır. Yüzünüze kesinlikle bir müdahale olmaz. Bu yüzden herhangi bir ameliyat izi kalmaz.


ÇENE AMELİYATI SONRASI BENİ NELER BEKLER?


Yeni pozisyonlarında konumlandırılan çene kemiklerinin yeniden kaynaşması için çeneler 2-3 hafta kadar lastiklerle bağlı kalacaktır. Bu süre içerisinde sıvı beslenme yapılır.


Operasyondan 2-3 hafta sonra tekrar kontrole gidilir. Bu kontrolde ağzınız açılır ve açıp-kapama egzersizleri öğretilir. Ortodontik tedavi operasyon sonrası gerektiği kadar devam eder ve sonra diş telleriniz de çıkartılır.


ÇENE UCU ESTETİĞİ (GENİOPLASTİ) NEDİR?


Çene ucu estetiği, çenenin uç kısmında yapılan müdahaleye denir. Genioplasti, Chinoplasti olarakta adlandırılır. Genioplasti ameliyatları çene ucuna kişinin yüz görünümü ile uyumlu estetik bir görünümün kazandırmak amacıyla yapılan ameliyattır. Bu estetik ameliyatlar ile çene ucunun büyüklüğü ve uzunluğu artırılabilir veya azaltılabilir. Yani, çene ucu estetik normlara uygun şekilde yeniden şekillendirilebilir.


ÇİFT ÇENE AMELİYATI NEDİR?


Çift çene ameliyatı hem üst ve hem alt çenelere yapılan ameliyattır. Ortognatik cerrahi ameliyatı öncesi yapılan analizlerde hastanın fonksiyonel ve estetik beklentilerinin karşılanmasında tek çeneye uygulanacak operasyonun yetersiz kalacağına karar verilirse operasyon her iki çeneye uygulanır. Bu durum çift çene ortognatik cerrahi operasyonu adını alır.


TEK ÇENE AMELİYATI NEDİR?


Sadece alt çene ya da üst çeneye yapılan ortognatik cerrahi operasyondur. Yapılan analizlerde iskeletsel problemin düzeltilmesinde yalnızca tek çeneye yapılacak müdahalenin yeterli olabileceğine karar verilmişse, ortognatik cerrahi operasyonu hastanın yalnızca tek çenesine uygulanır.


1.235 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page